Vissza

Revolut összefoglaló - előnyök, hátrányok, adózás

Dia

March 3, 2022

Magyarországon is egyre népszerűbb a két fintech neobank, a Wise és a Revolut. Már nem csak deviza váltáshoz, külföldi utalásokhoz vagy épp külföldi utazás alatt használjuk, hanem sokan a munkabérüket is ezekre a számlákra kérték. Nézzük, miért választják sokan a Revolut szolgáltatásait: milyen szolgáltatásokat kínál, ezeknek milyen előnyei, milyen hátrányai vannak, milyen kockázatokra lehet érdemes odafigyelni, illetve hogyan adózunk ezek után. 

Mikor jött létre a Revolut, milyen a cég háttere? 

A Revolut 2015-ben jött létre, jelenleg pedig mintegy 18 millió ügyfelük van. Startup fintech vállalkozás, jelentős befektetői támogatással a háta mögött. 

Mik a Revolut bankszámlák legfontosabb előnyei? 

1. Nincsenek havidíjak

Az első és talán legfontosabb előnye a Revolut fióknak, beleértve a devizaszámlákat is, hogy nincsenek havidíjak, vagyis pusztán amiatt, mert az ügyfél rendelkezik bankszámlaszámmal vagy bankkártyával (VISA / Mastercard), nem kell havidíjat fizetnie. Természetesen ez az ingyenes, Standard csomagra értendő - a prémium csomagok többlet szolgáltatásainak van havidíja.

Devizaszámlát is néhány kattintással lehet létrehozni, mintegy 30 devizanemben, ezeknek sincs díja, ráadásul a deviza egyenlegeket is ugyanaz az egy bankkártya tudja kezelni. 


2. Devizaváltás okosan

A bankkártya tehát több deviza egyenleget is tud kezelni, ráadásul okosan: amennyiben egy bizonyos devizában kellene fizetni egy összeget, de abból a devizából nincs elegendő egyenlege az ügyfélnek, akkor a Revolut abból a deviza egyenlegből fog váltani, amelyikből a legkedvezőbb számára a váltás - és onnan kerül levonásra az összeg. 


3. Revolut felhasználók egymás közti ingyenes utalása

Amennyiben egy Revolut felhasználó ismeri egy másik felhasználó telefonszámát, akkor tudnak egymásnak pénzt küldeni tranzakciós díj nélkül. 


4. Engedélyezett az utalás kripto tőzsde oldalakra is

A Wise nem engedélyezi a kriptovaluta célú utalásokat, azonban a Revolut fiókból erre lehetőség van - például a Coinbase egyenlegre ingyenesen lehet eurót utalni a Revolut euró egyenlegről. 

5. Külföldi bankkártyás fizetések

Külföldön történő kártyás fizetés esetén akár többszöri devizaváltási költséggel számolhatunk, ha egy magyar pénzintézet által kibocsátott kártyával fizetünk. Először is: a VISA kártyák dollár alapúak, a Mastercard kártyák pedig euró alapúak. Tehát, ha például dollárban fizetsz a Mastercard kártyáddal, akkor a bankod először euróra váltja a dollár összeget (a kártya miatt), majd az eurót forintra. Ráadásul jellemzően nem is azonnal történik a tranzakció lekönyvelése, hanem 1-2 nap csúszással - ami alatt bármilyen irányban elmozdulhatnak az árfolyamok. 

Ehhez képest a Revolut kártyás fizetés esetén az átváltás valós időben történik, rögtön könyvelődik. 

Mik a Revolut bankszámlák legfontosabb hátrányai? 

1. Nincs magyar forint számlaszám - 2022. április 1-től kezdődően

A Revolut nemrég értesítette emailben felhasználóit, hogy 2022. április 1-től kezdődően nem lesznek elérhetőek a forint pénznemű számlák. Ennek oka, hogy a Raiffeisen Bank, amely korábban a Revolut számára egy speciális forint gyűjtőszámlát (nostro számlát) vezetett, saját belső kockázatelemzése alapján döntött az üzleti kapcsolat megszüntetéséről. Ahogyan arról a Revolut is tájékoztatta felhasználóit, április 1-től litván számlaszámmal fognak rendelkezni. Ez azt jelenti, hogy például egy Revolut számlára történő munkabér-utalás külföldi utalásnak (SEPA tranzakciónak) fog minősülni, és mint ilyennek, magasabb díja lehet. A litván számlaszám nem jelentene problémát, vagyis magasabb díjakat, amennyiben Magyarország is az eurózóna része lenne, mivel ez esetben az unióban történő, határon átnyúló fizetésekről szóló 2021. július 14-i (EU) 2021/1230. európai parlamenti és tanácsi rendelet (CBPR2) értelmében az euróban bonyolódó, határon átnyúló fizetési tranzakciók költségének a belföldi átutalások díjával kell megegyeznie. De mivel ez nem áll fenn, jelen esetben az lehetne még megoldás, ha a magyar hatóságok az euróövezeten belüli forintátutalások esetében is köteleznék a bankokat a belföldi díjak felszámítására, ahogy erre az uniós szabályozás lehetőséget is ad. Azonban mivel a Magyar Nemzeti Bank célja az ügyfelek érdekeire hivatkozva az, hogy a Revolut “honosítva legyen”, azaz leánybankot alapítson Magyarországon és a helyi felügyeleti szabályok alatt működjön, az előbbi “kiskapu” megnyitása aligha várható. 

A Raiffeisen döntése nyomán vélhetően felgyorsul ez a folyamat - a társaság korábban is jelezte már, hogy Magyarországon hosszú távú terveik vannak (és pont az MNB-től igazoltak vezetőt a leendő magyar leány élére Léder Tamás személyében). 

Aki eddig Revolut számlára kérte munkabérét, az vagy használhatja a litván számlaszámát, vagy más, forint számláját. A Revolut forint számlái nem lesznek elérhetőek, az arra indított utalások nem fognak célba érni - az összeg visszakerül az utalóhoz. Megoldást jelenthetne még a munkavállaló Revolut kártyájának feltöltése a munkáltató céges kártyájáról (ez a legtöbb banknál kártyás vásárlásnak minősül) - azonban a bérszámfejtésnek, könyvelésnek ez a megoldás egészen biztosan nem felelne meg. 


2. Betétbiztosítás

Jelenleg a litván pénzügyi felügyelet alá tartozik a Revolut, vagyis abban a hipotetikus esetben, ha beütne a krach, a magyar felhasználók betéteit nem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítaná, hanem a litván betétbiztosítási alap. Oda kellene benyújtani a kárigényt angol vagy litván nyelven. A Revolut Bank ügyfelei 100 ezer eurónyi összegig vannak biztosítva, akárcsak a magyar pénzintézetek betétesei - azonban fontos kiegészítés, hogy ez a biztosítás a befektetésekre nem terjed ki! 


3. Nincs saját ATM - de van ingyenes készpénzfelvételi lehetőség

A Revolutnak nincs saját ATM-je, de más bankok automatáiból - csomagtól függően - bizonyos összegű ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget biztosít. Ez az összeg az ingyenes csomagban 75.000 Ft, vagy az első 5 készpénzfelvétel. 

4. Nincs magyar nyelvű ügyfélszolgálat

Jelenleg angol és litván nyelven érhető el az ügyfélszolgálat, de leginkább online csatornákra terelik az ügyfeleket (chat bot, cikkek stb.)

5. PayPal számláról nem lehet Revolut számlára utalni

Amennyiben a PayPal fiók magyar címmel lett regisztrálva, úgy onnan nem lehet Revolut számlára utalni, mivel az április 1-ig elérhető forint számla sem egyedi bankszámla, csak gyűjtőszámla egyedi referencia számmal, amelyet utaláskor a közlemény rovatban kell feltüntetni. 

 

Milyen befektetési szolgáltatásokat nyújt a Revolut? 

 

A Revolut alkalmazás tőzsdei szolgáltatást is kínál, felhasználóbarát felületen lehet vásárolni és kezeli USD részvényeket. A szolgáltatást a Revolut Trading Ltd. biztosítja a Sapia Partners LLP megbízott képviselőjeként - azaz a Revolut csak közvetítő, nem birtokolja az értékpapírokat. Ami hasznos információ lehet még, hogy sok brókercéggel ellentétben itt nem kell egy egész részvényt megvásárolni - ez főleg olyan papírok esetén lehet segítség a kisebb összeget befektető ügyfelek számára, ahol egy részvény is több ezer dollárba kerül. 

A befektetési szolgáltatások igénybevételéhez értelemszerűen nyitni kell egy értékpapír-számlát a Revolut számla mellé, hiszen a vásárláshoz szükséges összeget a Revolut számláról lehet átvezetni. Csomagtól függően egy vagy több részvény megvásárlása ingyenes, ezen volumen felett 368 Ft-ot (1 eurót) számít fel a Revolut.

 

Revolut kriptovaluták vásárlása, váltása

 

A kriptodeviza olyan digitális eszköz, amely egy titkosítással védett hálózaton kerül tárolásra - de ezt a védelmet nem bankok biztosítják. Csere eszközként vagy – egyre elterjedtebb módon – fizetőeszközként is szolgál, fizikai megjelenés nélkül. 

A Revolut azonnali átváltást biztosít és több, mint 30 féle pénznem érhető el (pl. Bitcoin, Ether). Revolut számlával lehetőség van kriptodevizák vásárlására, eladására, birtoklására is, akár az ingyenes csomaggal is. 

Fontos tudni, hogy a Revolut applikációban vásárolt coinokat nem birtoklod! Eladni pedig csak úgy lehet, hogy azt hagyományos pénzben (pl. HUF, EUR, USD) teszed, vagyis nincs lehetőség konvertálni az egyes kriptodevizák között. Ha viszont a nyereséged forintban realizálódik, a magyar törvények szerint adózni kell utána. (Amennyiben lehetőség lenne másik kriptodevizába konvertálni, az még nem keletkeztetne adófizetési kötelezettséget.)

 

Hogyan kell adózni a Revolut-os befektetések után? 

 

A befektetésből származó nyereség akkor válik adókötelessé, amikor az kiutalásra kerül Revolut vagy más pénzintézeti számlára. A nyereség kiszámításához érdemes egy Excel táblában vezetni a vételi és eladási árakat, illetve időpontokat. Az eladási és vételár közti különbözetből még levonhatóak a befektetéssel kapcsolatos költségek, például a Revolut számlacsomag havi díja (ehhez mindenképp meg kell őrizni a kapott bizonylatokat, amelyek az ügyfél saját nevére szólnak). 

Az értékpapír vagy kriptodeviza számla létrehozásakor az ügyfélnek meg kell adnia az adóazonosító jelet a Revolut felé - és később a befektetésből származó jövedelmet be is kell vallani a NAV felé a személyi jövedelemadó bevallásban. A NAV által készített SZJA-bevallás tervezetet általában március közepe táján elérhető már, és május 20-ig kell ezt átnézni, szükség esetén kiegészíteni, majd beadni. A tervezetben a befektetésekből származó jövedelmek nem jelennek meg, azzal ki kell egészíteni! 

A Revolut befektetéseket dollárban vagy euróban lehet megvásárolni, azonban az adóbevallás forintban történik - a bevételeket és kiadásokat is az adott napon (vásárlás vagy eladás napján) érvényes MNB árfolyamon kell átszámolni! 

Az adó befizetéséről az adózónak kell gondoskodnia, legkésőbb a bevallás benyújtásáig, azaz május 20-ig. 

 

Mennyi adót, járulékot kell fizetni a befektetések után?

 

A kriptovaluta eladásából származó nyereség után 15% személyi jövedelemadó fizetendő (idén január 1-től szociális hozzájárulási adót már nem kell fizetni, mivel a magánszemélyek ilyen jövedelme már külön adózó jövedelemnek számít). Amennyiben pedig az ebből származó jövedelem éves szinten nem éri el a minimálbér összegét, nem kell adót fizetni. Fontos tudni, hogy 2022. január 1-től a NAV adó-amnesztiát tett lehetővé a kriptovalutákból származó jövedelmekkel kapcsolatban, így a korábban nem bevallott összegeket a 2023-ban beadandó adóbevallásban, 2022. évi eredményként  ráér bevallani. 

A Revoluton keresztül vásárolt külföldi részvényekből származó árfolyamnyereség után tehát 15% személyi jövedelemadó fizetendő, amennyiben pedig osztalékot fizetnek ezek a részvények, úgy a kapott osztalék után 15% osztalékadót kell fizetni. 

Az árfolyamnyereség vagy osztalék után szociális hozzájárulási adót (szocho) abban az esetben kell fizetni, amennyiben az adózó ezt a más jövedelme (a személyi jövedelemadóról szóló törvény - Szja tv. - szerint összevont adóalapba tartozó adóalap számításnál figyelembe vett jövedelem, pl. munkabér, megbízási díj) után nem fizette ki. Amennyiben ezen egyéb jövedelmek összege eléri a minimálbér 24-szeresét (vagyis 2022-ben a 24 x 200.000 Ft = 4.800.000 forintot), úgy az ezen felüli árfolyamnyereség vagy osztalék után szocho-t már nem kell fizetni. Amennyiben igen, annak mértéke 2022. január 1-től 13%. 

 

Inkább könyvelő készítse el az adóbevallásod? 

 

Ha pedig úgy érzed, hogy inkább keresnél egy könyvelőt és rábíznád az adóbevallásod, amit messzemenőkig javasolni tudunk, a legjobb helyen jársz ;)

Keressünk könyvelőt