Vissza

KATA záróbevallás kitöltése lépésről lépésre

Dia

September 20, 2022

Hogyan kell kitölteni a 22KATA nyomtatványt? Segítünk a KATA záróbevallás elkészítésében, képernyőképekkel, lépésről lépésre

Amennyiben a KATA nyári szigorítása miatt kénytelen voltál másik adózási formát választani, úgy a 2022. augusztus 31. előtti bevételekről záróbevallást kell beadni 2022. szeptember 30-ig

Mi most is javasoljuk mindenkinek, hogy könyvelő segítségét vegye igénybe, ebben pedig tudunk is segíteni - 48 órán belül összekötünk olyan könyvelővel, aki a Te vállalkozásod iparágában releváns referenciákkal rendelkezik, ügyfelei pozitív értékeléseket írtak róla és korrekt áron is könyvel (de volt olyan ügyfelünk, akinek 20 perc alatt megtaláltuk a könyvelőjét). 

Ha mégis úgy döntenél, hogy egyedül készíted el a záróbevallást, az alábbiakban végigvezetünk a nyomtatványon. 

A nyomtatvány megnyitása

A nyomtatványt be tudod adni ÁNYK programon keresztül, vagy az ONYA felületén is. Amennyiben az ÁNYK mellett döntesz, és utoljára a 2021. évi bevalláskor nyitottad meg, akkor szükséged lesz a keretprogram frissítésére, valamint le kell töltened a 22KATA nyomtatványt (ha még nem telepítetted volna a keretprogramot, a NAV honlapjáról tudod ezt megtenni).

A frissítések telepítését követően be kell zárni és újra megnyitni a programot. Ezt követően az Adatok menüpontban válaszd az Új nyomtatványt, és nyisd meg a 22KATA nyomtatványt.

A nyomtatvány kitöltése - főoldal

Az azonosítás, vagyis a (B) blokk kitöltése a szokásos módon történik: add meg az adószámod, adóazonosító jeled, a neved, valamint az Ügyintéző neve mezőbe is a saját nevedet írd be.

A (C) blokkban a bevallási időszak kezdete 2022.01.01., vagy amennyiben év közben kezdted meg a működést, úgy vállalkozásod működésének első napját írd be. A bevallási időszak vége pedig a régi KATA megszűnésének napja, 2022.08.31.

A Tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma blokk most két intervallumot tartalmaz, nekünk a 2022.01.01-2022.08.31. közötti időszakra vonatkozó mezőbe kell beírni a megfelelő számot: amennyiben a teljes időszakban régi katásként működtél, úgy ide 8-at kell írni. Ha év közben kezdted meg a működésed, akkor azon hónapok számát írd be, amikor működött a vállalkozásod (ha valamelyik hónapban csak 1 napot, az is teljes hónapnak számít KATA szempontból). 

A Nyilatkozat, bevallás típusa mezőben az L kódot kell választanod, amennyiben a vállalkozásodat folytatod, csak a jövőben nem katásként tevékenykedsz. 

A (D) blokkban kell megadnod ezer forintra kerekítve, hogy mennyi bevételt szereztél a 2022.01.01-2022.08.31. közti időszakban. 

Amennyiben cégek vagy más egyéni vállalkozók felé is számláztál, a 02-es lapot is ki kell töltened, ha pedig külföldi kifizetőtől is szereztél jövedelmet, akkor a KULF adatlapot is. 

A 02-es lapon fel kell tüntetni minden partnert, akitől legalább 1 millió forint bevételed származott. Vigyázat, itt nem ezer forintra kerekítve, hanem a pontos összeget, forintban kell beírni! 

Sok sikert a bevalláshoz! Ha ezt a cikket elolvasva inkább könyvelőt keresnél :) , segítünk!

Keressünk könyvelőt